When in Spain 🇪🇸

Hispania

Hoe is Spanje eigenlijk aan haar naam gekomen dacht ik van de week, dus u kent mij laat ik eens op onderzoek uitgaan.

Dat was niet echt moeilijk maar het waren de Romeinen die aan het Iberisch schiereiland haar naam gaven.

De naam Spanje is afgeleid van Spanje, een naam waarmee de Romeinen het gehele Iberisch schiereiland hebben aangeduid, een alternatieve term voor de naam Iberië die door het Grieks voorkeur geeft. Spaans zeggen voor Iber of voor Hispanus is een gebrek aan erbij horen, omdat het verschillen in tijd en omgeving met zich meedraagt. In de Romeinen bewaard gebleven teksten gebruiken deze altijd de naam Spanje (voor het eerst geciteerd rond 200 a.d. C. door de dichter Quinto Ennio), terwijl ze in bewaarde Griekse teksten altijd de naam Iberia gebruiken. Een groot deel van het conflict tussen de Carthaginezen (Foeniciërs) en Romeinen had het land Iberië, het schiereiland, als toneel. Het conflict manifesteerde zich in de zogenaamde Punische Oorlogen en eindigde met de overwinning van Rome.

Toen namen de Romeinen contact met Iberië, maar om het te noemen kozen ze de naam die ze hoorden aan de Carthagers, Spanje, waaraan ze later een H voegden, omdat ze ook een H aan Hiberië voegden. Naast de h gebruikten ze het meervoud, Spaans, zoals ze het meervoud gebruikten in de Galliërs.

Hispannienen.

Het was de eerste provincie waar de Romeinen binnenkwamen en de laatste veroverd door Augustus. In de laatste jaren van het Romeinse Rijk legden ze hun verplaatsing op aan Romeinse staten die elkaar voortdurend confronteren. In Spanje riep Maximus zichzelf tot keizer van Spanje uit, en scheidde het van Ravenna (die het Latijns-Romeinse Rijk vormde); met zijn dood verdween het Spaanse rijk niet, het ging over in handen van de koning van Tolosa Eurico.

En na verloop van tijd begon een secundaire vorm van Spanje te worden gebruikt: Spanje en vandaar de naam die we vandaag kennen als Spanje zou afleiden. Volgens San Isidoro begint met de overheersing van de Visigods het idee van een schiereiland te strelen en wordt voor het eerst de “moeder Spanje” gesproken.

Tot nu toe gebruikten ze de naam Hispania om alle gebieden van het schiereiland aan te wijzen. In het werk Historia Gothorum verschijnt Suintila als de eerste koning van totius Spaniae. Deze geschiedenis van de Godas, vandalen en suevos bevat een prachtige lof van Spanje Laus Spaniae en daarin behandelt Spanje als een Goda natie.

Dat was een mooie opsomming, wie zich een beetje verdiept in zijn tweede thuis. Ik heb altijd wel iets gehad met volkeren en hoe deze bewegen over de aarde. De gebruiken en symboliek leven op de dag van vandaag nog voort. Moeder Spanje dat klinkt toch fantastisch.

Het Spaanse Rijk ontstond in 1492 met de ontdekking van Amerika door Columbus Spanje kreeg hierdoor grote delen van Centraal- en Zuid-Amerika in handen. Tussen de 15e de 18e eeuw had Spanje een van de grootste koloniale rijken ter wereld.

Hoe zijn de mensen…

De Spanjaarden bestaan uit verschillende etnische groepen die in verschillende fases naar het Iberisch Schiereiland getrokken zijn, het tegenwoordige Spanje en Portugal. Hiertoe behoren de Iberiërs, de Basken en verschillende Keltische, Fenicische en Griekse kolonisten. Dat bezetten is dus echt van elke dag.

Geschiedenis van Nederland

De Spaanse Nederlanden is de naam voor Nederland en België tussen 1556 en 1713. De landen hoorde toen bij Spanje. In 1581 werd Nederland onafhankelijk en werd een zelfstandig land.

Marianne heeft er een leuk artikel aanbesteed. https://www.super-prof.nl/blog/geschiedenis-spanje/

Voor de echte fans. Oh en ik tja. Ik lach want ik ben in Hispania… Maar dan krijgt ik het wellicht aan de stok met de gente welke onafhankelijkheid van Catalonië nastreeft. Hoe dan ook, ik zit wel goed op het schiereiland.

Plaats een reactie